Skidresor till Schladming

Schladming har utsetts till Österrikes vackraste skidort

Schladming i Österrike är en drömplats för alla skid- och brädåkare och även en klassisk VM-ort. Området har 125 kilometer pister som sträcker sig över fyra bergstoppar. De välunderhållna pisterna erbjuder utmaningar för alla nivåer av skidåkare – från nybörjare till erfarna åkare och inte minst för familjer. Området har också ett avancerat liftsystem som gör att du enkelt och snabbt åker upp till topparna. Funderar du på att boka skidresor till Schladming så ska du veta att det finns flera bra hotell att välja på, en del hotell med bara 10 meter till närmaste lift!

2013 var orten värd för alpina VM och en mängd resurser har investerats i pister och liftsystem. De fyra bergstopparna i området är Planai, Hochwurzen, Reiteralm och Hauser Kaibling. De är alla anslutna med moderna liftsystem som inkluderar gondoler, stolsliftar och tågliftar. Det finns också många off-pistområden för mer avancerade skid- och brädåkare.

För nybörjare finns det många gröna och blå pistalternativ. Är du mer erfaren så finns det många röda och svarta pister som erbjuder spännande utmaningar och möjligheter att utveckla skidtekniken.

Liftsystemet i Schladming är välorganiserat och det är sällan köer till liftarna, vilket betyder att du kan åka mer och vänta mindre. Dessutom erbjuder liftsystemet tillgång till skidområden på 2700 meters höjd, med en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

Under sommarmånaderna är Schladming ett populärt resmål för utomhusaktiviteter och naturupplevelser. Området är känt för sitt vackra bergslandskap och gröna kullar, perfekt för vandring och cykling.

Även vandringsleder av varierande svårighetsgrad finns. Från enkla promenader längs dalen till utmanande bergsturer för de mer erfarna vandrarna. Dessutom kan man uppleva de vackra vyerna från höjden genom att ta en tur med linbana eller bergbana.

Cyklister har en mångd cykelvägar i området, inklusive downhill cykling, mountainbikestigar och landsvägscykling. Schladming har också flera terrängparker för cyklister.

Söker du adrenalin och äventyr? Då finns det andra aktiviteter som kan utföras, som klättring, paragliding och bungy jumping. Det finns också flera badplatser och sjöar i området där man kan simma och koppla av på sommardagarna samt en hel del evenemang under sommarmånaderna, inklusive konserter, festivaler och lokala marknader.

När det gäller restauranger kan du förvänta dig ett brett utbud av lokala specialiteter och internationella rätter. Schladming är känt för sina rustika krogar och mysiga bergrestauranger där man kan avnjuta en varm dryck eller en öl efter en dag på pisten. Här följer några som du måste besöka:

Absolut Schladming:
En elegant restaurang som ligger i hjärtat av staden. Inredningen är modern och sofistikerad, med höga tak och stora fönster som ger en härlig atmosfär. Menyn består av lokala specialiteter, men även internationella rätter som passar alla smaker. Prisnivån är medelhög.

Kobaldhof:
En rustik restaurang med träinredning och stenmurar, som ligger i utkanten av Schladming. Här serveras traditionella österrikiska rätter som är väl värda ett besök. Prisnivån är medelhög till hög.

Tischlerei:
En modern restaurang med en trendig inredning och en avslappnad atmosfär. Menyn består av både klassiska rätter och nya, innovativa smaker, som serveras i en avslappnad och bekväm miljö. Prisnivån är hög.

Klangfabrik:
En trevlig restaurang och bar som du kan besöka om du bokar dina skidresor till Schladming. Restaurangen ligger på en av de viktigaste shoppinggatorna. Inredningen är modern och inbjudande, och här serveras allt från små rätter och pizzor till lokala österrikiska specialiteter. Prisnivån är medelhög.

Saknar du information om nattlivet?
Bara lugn. Det finns mängder av barer och klubbar runt centrumområdet. Ett av de mest populära ställena är Hohenhaus Tenne, som är en stor après-ski bar (after ski) där det är fullt ös varje kväll. Missa inte den! Andra populära ställen är Pilsstube, Krahvogel och Cult Club.

Antal liftar: 81
Pistlängd: 125 km
Högsta åkhöjd: 2700 m
Högsta fallhöjd: 1 300 m

Genomsnittstemperatur

Jan: Dag -1°C, Natt -8°C
Feb: Dag 2°C, Natt -6°C
Mar: Dag 7°C, Natt -3°C
Apr: Dag 12°C, Natt 1°C
Maj: Dag 18°C, Natt 6°C
Jun: Dag 21°C, Natt 10°C
Jul: Dag 23°C, Natt 12°C
Aug: Dag 22°C, Natt 11°C
Sep: Dag 18°C, Natt 7°C
Okt: Dag 13°C, Natt 3°C
Nov: Dag 4°C, Natt -4°C
Dec: Dag 0°C, Natt -8°C

Prisjämförelse

Generellt sett är livsmedelspriserna omkring 50% lägre i Schladming än i Stockholm och restaurangpriserna är omkring 25% lägre.

Visste du detta?

Något som kanske inte är så känt om Schladming är dess koppling till James Bondfilmen Spectre från 2015.
Vissa delar av filmen spelades nämligen in i och runt Schladming och dess närliggande områden. En specifik plats som användes för inspelning var det närliggande bergsmassivet, Dachstein, som är en del av Schladming-Dachstein-regionen. Dachstein fungerade som en perfekt plats för actionfyllda scener i filmen, tack vare dess dramatiska landskap och isgrottorna.

Fem tips om Schladming

Vattenfallet Riesachfall: Detta magnifika vattenfall ligger bara en kort bilresa från Schladming och är en fantastisk syn. Ta med kameran och vandra upp längs stigen för att se vattenfallet på nära håll. På vintern är det en vacker syn att se ett fruset vattenfall som är täckt av is.

Türlwandhütte: Denna bergsstuga ligger högt upp i bergen och är ett populärt ställe för vandrare att besöka under sommaren. På vintern kan du ta linbanan upp till stugan och njuta av en utsökt måltid samtidigt som du beundrar den fantastiska utsikten. Sedan tar du brädan eller skidorna ner till after skin!

Gamla stadskärnan: Ta en promenad genom den charmiga stadskärnan och upptäck dess pittoreska butiker, kaféer och restauranger.

Schladming Night Race: En av världens mest prestigefyllda alpina tävlingar och lockar tusentals besökare varje år. Under tävlingsveckan finns det massor av aktiviteter och evenemang i Schladming och orten bjuder på en fantastisk atmosfär.

Dachsteinmassiv under sommaren: Missa inte isgrottan där besökare kan utforska en underjordisk isvärld! Den är helt otrolig.
Ja, det går att besöka Dachsteinmassivet även under vintern. Då finns flera aktiviteter, som skid- och snowboardåkning på glaciären, isklättring, vandring med snöskor och längdskidåkning. Samt isgrottan med en hiss som tar dig upp till toppen av Dachsteinmassivet. Vill du ha mat? Bra, för här finns även flera restauranger och caféer där du även kan ta en paus och värma dig.

Pistkarta över Schladming

Pistkarta över Schladming i Österrike